Miért fáj a hát a lapockák területén?

Az emberek a hátfájást a lapockák területén a gerinc állapotával társítják. De a felső hátfájás néha szív-, érrendszeri és légzőrendszeri, epigasztrikus betegségek miatt jelentkezik. A fájdalom megtévesztő, egy helyen lokalizálódik, például a mellkasban, és kisugározhat a hátba, ezért az emberek azt hiszik, hogy a gerincben fáj. Hallgatva az érzésekre, ismerve a fájdalom természetét, a lehetséges tüneteket, megpróbálhatja megkülönböztetni a gerinc és a mediastinum betegségét. Ehhez tudnia kell, milyen betegségek okoznak hátfájást.

a hát vizsgálata a lapockák fájdalmára

Űrlapok

A vállpengék közötti hátfájás természeténél fogva:

 • Akut forma - emelkedésben érezhető, idővel erősödik, elég gyorsan elmúlik;
 • Krónikus - sajgó fájdalom, hosszú ideig aggaszt, nem szűnik meg a korrekciós intézkedésig.

Fájdalom jelentkezhet sportolás után, vagy ha az ember hosszú ideig kényszerhelyzetben van, például párna nélkül alszik. Bármilyen jellegű fájdalom: erős fájdalom, fájások, tompa fájdalom a lapockák között nem betegség, hanem valamilyen betegség tünete. Ezért minden kezelés megkezdése előtt ajánlott tájékozódni a lapockák közötti hátfájás okairól.

Nem kell azonnal rohanni a tablettákért, először orvoshoz kell fordulni. A szakember felméri a fájdalom természetét, felállítja a diagnózist, és segít megválaszolni azt a kérdést, hogy miért fáj a hát a lapockák között. Nem érdemes elidőzni a gerincsérüléseken, mert ha az ember elesik, akkor a lapockák közötti gerinc fájdalmának oka egyértelmű. És amikor a beteg ismeretlen eredetű fájdalomra panaszkodik, az orvos ezeket a betegségeket az intervertebralis oszlophoz társítja.

Sérvvel

Az intervertebralis hernia ritkán lokalizálódik a mellkasi gerincben. A gerincoszlop ezen szegmense nem hordoz nagy terhelést. De néha mégis fáj a gerinc a lapockák között, pont emiatt. Az ilyen lehetőség kizárása érdekében érdemes felvenni a kapcsolatot egy neurológussal és kutatást végezni - CT, MRI.

A sérvekkel a csigolyák között patológiai folyamat lép fel - a lemez egy része kilóg, megcsípve az idegeket.

Megreped a korong, beleütközik a mag, ami egy lengéscsillapító, mert most rosszul oszlik el a súly és megsérülnek az idegek, hátfájások vannak a lapockák környékén. Ha ezt a patológiát a vizsgálat során észlelik, akkor a kezelést nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel végzik. Az orvos gyakorlati terápiát, fizioterápiát ír elő. Ha a sérv nagy és nem gyógyítható, akkor műtéti beavatkozás szükséges.

A sérv fájdalmának megkülönböztető jellemzője az ugyanazon a helyen jelentkező súlyos fájdalom a mellkas besugárzásával, mintha a szív szúrna. Ha a kezelést hosszú ideig nem végzik el, akkor a lábak görbülete, parézise, egyensúlyhiány lép fel a kismedencei szervekben. Ezenkívül a pácienst állandó krónikus fájdalom kísérti a hát lapockái között.

A gerincizmok hipotermiája és túlfeszültség

Gyakran hallani, hogy a betegnek "lumbágója" volt. Ez tünet vagy kóros állapot, nem betegség. De ha "lumbágó" fordul elő, akkor ez az osteochondrosis, scoliosis, sérv kialakulásának kockázatát jelzi. Az ilyen hátfájást a lapockák régiójában azok az emberek érzik, akik naponta több órán át anélkül dolgoznak, hogy megváltoztatnák testhelyzetüket.

A kockázati csoport a szakmák képviselői: irodai dolgozók, varrók, fogorvosok, sofőrök, sebészek. Kényszertartással járó munka, amelyet hipotermiával - huzattal vagy légkondicionálással kombinálnak - reakciót ad az izmokra és a gerincre, fájdalmak vannak a gerincben. A kezelést nem szteroid gyógyszerekkel, kenőcsökkel, masszázzsal végezzük. Az ilyen állapotokat tapasztalóknak megelőző intézkedéseket mutatnak be:

 • Rendszeres masszázs tanfolyamok;
 • Jóga vagy tornaterápia;
 • Kerülje a hipotermiát és a huzatot;
 • Sétáljon gyakrabban.

Megelőző módszerekkel elkerülhetők a lumbágóhoz kapcsolódó kellemetlen tünetek.

Gerincferdüléssel

A scoliosis nagyon gyakori betegség. A statisztikák szerint száz ember 60%-a szenved ebben a betegségben. A mellkasi régió gyakrabban érintett a scoliosisban. A scoliosis okai:

 • Veleszületett patológiák, amelyek a csontrendszer, a szalagos apparátus fejlődésével kapcsolatosak;
 • Ülőmunka;
 • Sérülés, amikor a hát terhelése hisztérikus volt.

Gerincferdülés esetén a lapockák közötti hát nagyon fáj, a gerinc görbülni kezd. A kezdeti szakasz szinte észrevehetetlen, de ha a betegség előrehalad, akkor a csigolyacsavarodás jól látható. A hát ezzel a betegséggel gyorsan elfárad, vizuális vizsgálat során a beteg vállai különböző szinteken vannak.

A fájdalom a hátoldalon a lapockák között lokalizálódik, és a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom természeténél fogva állandó, mint a fájások, de ha fizikai túlterhelés lép fel, akkor a fájdalom erős, éles lesz.

A betegség kezelése hosszú. A gerincferdülést a csigolyák nyújtásával korrigálják egy speciális fűzővel, amelyet a háton viselnek. Az orvos masszázst és testmozgást ír elő. Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő terápia segít csökkenteni a hátfájást a lapockák között.

gerincferdülés, mint a hátfájás oka a lapockák területén

Osteochondrosissal

Most az osteochondrosis még olyan gyermekeknél is megtalálható, akik még nem érték el a pubertást. Nemrég pedig úgy gondolták, hogy ez egy idős ember betegsége.

Mindenesetre az osteochondrosis oka - inaktivitás. A gerincben ízületi elváltozás van, nevezetesen dystrophia. Ebben a folyamatban gyulladás kezdődik, és a porckorong idegei becsípődnek. Ezért fáj a hát a lapockák területén osteochondrosissal.

A fájdalmak természeténél fogva érezhetőek - fájnak, tüsszögéskor, hirtelen felálláskor vagy köhögéskor nagyon erőssé válnak.

A betegek mozgásképtelenek, nehéz a légzés, gyengeség a felső végtagokban, zsibbadás és mozgásképtelenség. Osteochondrosis esetén intramuszkulárisan, orálisan gyulladáscsökkentő szereket, valamint zavaró kenőcsöket, fájdalomcsillapítókat, speciális gyakorlatokat írnak elő a beteg terület felmelegítésére. Betegségek megelőzésére - aktivitás és sport.

Az interkostális neuralgia megnyilvánulásai

Az interkostális neuralgia oka a mellkasi régió idegeinek gyökereire gyakorolt nyomás. Ennek az állapotnak a felelősei sérülések, fertőző betegségek, osteochondrosis és a hát megerőltetése. Neuralgiánál ritkán fáj a lapockák közötti gerinc, gyakran fáj a szegycsont egyik oldala a bordák között, de esetenként a lapockákban is fájhat, nyafoghat. A fájdalom tünete felerősödik, ha a kezét a szegycsontra nyomja.

A kezelés a következő lesz: gyógytorna, akupunktúra, B-vitaminok, képesek helyreállítani az idegrendszert. Ha a betegség súlyosbodik, akkor novokain blokádot alkalmaznak, nyugtatókat és zavaró kenőcsöket írnak fel.

Az izom myositis megnyilvánulásai

A myositis hideggel, a gerincizmok túlfeszítésével, sérülésekkel, hipotermiával jelentkezik. Az izmok gyulladásos folyamata az akut időszakban és krónikusan jelentkezik. A hát különböző részein és a gerincben a lapockák között fájhat, a hát alsó része is. A fájdalmak fájó jellegűek, bármilyen mozgással felerősödnek. Mi a teendő myositis esetén? Fájdalomcsillapító és melegítő kenőcsök segítenek.

A spondylarthrosis megnyilvánulásai

Megnyilvánulása szerint a betegség hasonló az osteochondrosishoz, ahol a vállpengék közötti gerinc fájdalma krónikus, és a hát terhelése fokozódik. Ezenkívül a lapockák jobban fájnak, amikor a betegség súlyosbodik. A spondyloarthrosis jellemzője a csigolyák porcos pusztulása, ahol a porcokat csont váltja fel. A diagnózis során ezeket az elváltozásokat röntgenen vagy MRI-n észleljük, és ha megvizsgáljuk az érintett csigolyát, akkor csontnyúlványokat találunk rajta.

A kezelést komplex módon írják elő. Először is, a fájdalom enyhül - fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyógyszerek, novokain blokádok lehetnek.

Magnetoterápiát és elektroforézist, lézert, áramokat írnak elő. Számos fizioterápiás eljárás létezik erre a betegségre, ezért ezt a választást az orvosra bízzuk. A vontatás vontatási terápia. A gyulladásos területeket áram érinti, ennek következtében csökkennek a görcsök, endorfin termelődik, amely fájdalomcsillapítóként szolgál. A hátmasszázs ellazít, megszünteti a fájdalmat.

az orvos tanácsa a lapockák területén jelentkező hátfájásra

Speciális masszázs javasolt a gerincvel összefüggő betegségekre, de exacerbáció idején nem alkalmazható, akkor a csigolyákra gyakorolt bármilyen hatás ellenjavallt. Ugyanez a szabály vonatkozik az akupunktúrára is.

A gerincbetegségek kezelésének és megelőzésének fő módja a fizioterápiás gyakorlatok - tornaterápia, a vízszintes sávon végzett gyakorlatok, nevezetesen a felhúzó gyakorlatok. Az úszás nagyon bevált, jó lenne uszodába menni. Mindezeket a módszereket tapasztalt szakemberek irányítása alatt kell végezni, akkor az előnyök valószínűek.

Fájdalom a belső szervekben

Ha hátul fájdalmak vannak a lapockák között, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ok a gerincben rejlik. A mediastinumban elhelyezkedő szervek minden patológiája olyan tünetekkel jár, amelyeknél fájdalom jelentkezik a lapockák területén. A szívszerv rossz folyamatai, a szívinfarktus kialakulása, az angina pectoris fájdalmat okoznak a lapocka alatt. Az akut rohamot a vérnyomás csökkenése kíséri. Feltétlenül hívjon mentőt.

Az ilyen állapotokra jellemző fájdalmak akutak, de időtartamuk körülbelül 5 perc. A fájdalmat nitroglicerin szedése enyhíti.

Fekély és hasnyálmirigy-gyulladás esetén a hát a lapockák környékén is fáj, de ezeknél a betegségeknél a fájdalom továbbra is a gyomorban, az epigasztrikus régióban lokalizálható és diszpepsziás zavarok lépnek fel, ezért figyelmesen meg kell hallgatni a érzéseinek természetét, és próbálja meg megkülönböztetni az összes tünetet.

Ha a hát fáj a lapockák területén, és köhögés van, akkor lehetséges, hogy ezek a légzőrendszer kóros elváltozásai - tüdőgyulladás. Légúti betegségek esetén a hőmérséklet emelkedik, a lapockák közötti fájdalom mély belégzéssel erősebb lesz. Bárki, aki influenzában vagy akut légúti fertőzésben szenvedett, megbetegedhet mellhártyagyulladásban, tüdőgyulladásban. Ha a fájdalom alatt nincs hőmérséklet, akkor nem kísérik szív- és érrendszeri megnyilvánulások, köhögés és dyspeptikus rendellenességek.

Hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat

Az orvos érkezése előtt megpróbálhatja saját maga enyhíteni az állapotát. A fájdalom enyhítésére önmasszázst és speciális gyakorlatokat végezhet:

 1. Ujjainkat a vállunkra tesszük, és elkezdjük forgatni a könyökünket;
 2. Emelje fel a kezét, zárja a tenyerét a feje fölé. Fejet le. A test csavarása jobb és bal oldalra;
 3. Egy széken ülve hajtsa le a fejét úgy, hogy az álla érintse a mellkasát, és tegye összekulcsolt ujjait a fej hátulján. Lassan nyomja a kezét a fej hátsó részére. Ha súlyos fájdalom jelentkezik, a gyakorlat leáll;
 4. A fej lassú forgása - oldalra, hátra, oldalra, előre;
 5. Miután hátravetette, a jobb kezét a fej mögött, ülve, lassan hajlítsa a bal oldalra. Cserélj kezet és dőlj az ellenkező irányba.

Érdemes emlékeztetni arra, hogy bármely betegség akut formája során a masszázs ellenjavallt. Kezek ökölbe szorulva, hüvelykujj kilógott. A hát alsó részétől kezdve az ököl körkörös mozdulatai a bőrön felfelé haladnak. Mozgásokat végezhet, körkörösen simogatva a gerincet, a második és a harmadik ujjal. Fontos, hogy ne gyakoroljon nyomást arra a helyre, ahol a fájdalom lokalizálódik. Ha a masszázsmozgások során a fájdalom csak fokozódik, az eljárást le kell állítani.

A fájdalomcsillapítás otthoni gyógymódjai közé tartozik a kenőcsök és gélek alkalmazása. Emlékeztetni kell arra, hogy mindezen tevékenységek csak a fájdalom csökkentésére szolgálnak, de nem a kezelésre. Az igazi terápiát orvosnak kell felírnia, tehát ha átmeneti javulás következik be, az nem jelenti azt, hogy a betegség visszahúzódott. Azonnal forduljon orvoshoz, és maradjon egészséges.