A csípőízület arthrosisa

Coxarthrosis(a csípőízület arthrosisa) az ízületek deformáló arthrosisának egy fajtája, amely krónikus, nem gyulladásos betegség, amely a csípőízületeket (egyet vagy mindkettőt egyszerre) érinti. Ez a betegség degeneratív-dystrophiás jellegű. Ez azt jelenti, hogy a csípőízületet alkotó porc degeneratív elváltozásokon megy keresztül, miközben a csontok felülete is megváltozik. Továbbá csontkinövések (osteophyták) képződnek, az ízület deformálódik, az érintett ízületben csökken a mozgástérfogat, és rendkívül fájdalmassá és kényelmetlenné válnak.

A csípőízület testünk egyik legnagyobb ízülete. Neki köszönhető, hogy az emberi szervezetben egy nagyon fontos motoros funkciót látnak el, és ő felel azért is, hogy testünk mozgásképes legyen. Ha a csípőízület megbetegszik, akkor ez az egész testet érinti, és megakadályozza, hogy az ember nyugodtan éljen, sétáljon, nem beszélve a sportolásról. Nagyon gyakran látunk idős embereket, akik csípőízületi betegség miatt kénytelenek botra támaszkodni.

a csípőízület arthrosisa

Annak ellenére, hogy a csípőízület rendkívül masszív és erős, ugyanakkor meglehetősen sérülékeny, különösen idővel. A csípőízületek fájdalma jelentősen csökkenti az emberi élet minőségét.

Coxarthrosis (a csípőízület artrózisa)szilárdan a második helyen áll az ízületi arthrosisok között a gonarthrosis (térdízületi arthrosis) után diagnosztizált esetek gyakoriságát tekintve.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) osztályozása

Megtörténikcoxarthrosiselsődleges és másodlagos egyaránt.

 • Az elsődleges coxarthrosis oka főként a csípőízületek élet közbeni elkerülhetetlen kopása, és általában 40 éves kor felett érinti az embereket.
 • A másodlagos coxarthrosis okai általában a következő betegségek: veleszületett combcsont-diszlokáció, a csípőcsont elhalása a fej környékén, Peter-kór, a korábbi csípőízület traumatizációja, a csípőízület gyulladásos betegségei. Ahola csípőízület arthrosisaérintheti az egyik ízületet külön-külön, vagy mindkettőt.

A coxarthrosisnak többféle típusa van:

 • Diszplasztikus (egy veleszületett patológia, amelyet az ízület fejletlensége jellemez).
 • Involutive (tipikus az idősebb korosztályba tartozó emberekre, és az életkorral összefüggő változásokkal jár).
 • Posztfertőzés (gennyes vagy gennyes-allergiás, rheumatoid arthritis előzte meg).
 • Peters-kór okozta betegség (osteochondropathia kialakulása a combcsont fejében).
 • Coxarthrosistrauma következtében (nyak- és csontfejtörés (combcsont)).
 • Coxarthrosis anyagcserezavarok (anyagcsere) következtében.
 • Dishormonális (hosszú ideig szed glükokortikoszteroidokat, antidepresszánsokat).
 • Idiopátiás (melynek oka nem állapítható meg).

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) tünetei

A coxarthrosis tüneteinek helyes leírása érdekében egyidejűleg figyelembe kell venni a betegség stádiumait, mivel a tünetek a betegség stádiumától függenek.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) szakaszai

A coxarthrosisnak (a csípőízület arthrosisának) összesen három szakasza van:

 • A coxarthrosis 1. szakasza. Ez a betegség kezdeti szakasza, amelyben a tünetek még enyhék. Az ízület ebben a szakaszban nem nagyon fáj, és csak fizikai megterhelés után jelentkezik a fájdalom, például nehéz tárgyak emelése vagy kocogás, hosszú túrák. Miután a személy pihen, a fájdalom eltűnik. Sántaság is kialakulhat a betegnél, ha például két kilométernél többet gyalogol. Növeli a fájdalmat a lépcsőn felfelé haladva. Az ízület motoros térfogata enyhén csökken vagy megmarad. A röntgenvizsgálattal csak kismértékű elváltozások mutathatók ki a csontstruktúrákban.
 • A coxarthrosis 2. szakasza. Ez a szakasz az első szakasz kezelésének hiányában alakul ki. A fenti tünetekhez az ízületben egy specifikus repedés (roppanás) adható. A fájdalom intenzívebbé válik, és az ágyék területére kezd kisugározni, és átterjedhet a combra és a térdre is. Ebben a szakaszban nemcsak erős, hanem bármilyen mozgás is okozhat fájdalomtüneteket, még enyhe csípőízületi terhelést is. Még az ágyból való felkelés vagy a törzs megpördülése is fájdalmat okozhat. A periartikuláris izmokban feszültség jelentkezik, ami még éjszaka sem múlik el, ezért a betegek gyakran panaszkodnak, hogy éjszaka fáj a comb. Egy személy sántítani kezdhet még kisebb séták után is (akár 500 méterig). Ebben a szakaszban a betegség már arra kényszeríti az embert, hogy séta közben botra támaszkodjon. A mozgások korlátozása az ízületben kifejezettebbé válik. A röntgendiagnosztika eredményei alapján meghatározzák a kialakuló osteophytákat.
 • A coxarthrosis 3. szakasza. A betegség végső szakasza. Ebben a szakaszban a fájdalom állandóvá válik, és kínozza a beteget. Bármilyen mozgás, még a leggyengébb is, többszörösére növeli a fájdalom tüneteit. Ebben a szakaszban a csípőízület teljesen immobilizálódik. A comb és a fenék izomtömege az izomdisztrófia miatt csökken, ami nagyon észrevehető. Jellemző, hogy a beteg nem tud közvetlenül felállni, miközben a test ferde lesz. Bármilyen arthrosis kontraktúra (flexiós pozíció) kialakulásához vezet, ebben az esetben a kontraktúra is annak köszönhető, hogy az izomrostok állandó feszülésben vannak, miközben a láb az elváltozás oldalán rövidül. A csípőízület immobilizálása következtében az egész láb nem látja el motoros funkcióját, ami nagyon negatív hatással van, és osteochondrosisos elváltozáshoz vezet. Ezenkívül a gerinc is szenved, a keresztcsonti régióban kellemetlen érzés és fájdalom jelentkezik.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) okai

A coxarthrosis fő okai:

 • Életkorral összefüggő változások az ízületben. Tipikus idős emberekre. A csípőízület idővel elhasználódik, idővel megszűnik ellátni funkcióit, "kiszárad", ami ütéselnyelő funkciójának csökkenéséhez és az ízületet alkotó csontok egymáshoz képesti súrlódásához vezet.
 • A csípőízület sérülése. Az ebbe a korosztályba tartozók körében a leggyakoribb sérülés a combnyak törése, amely megfelelő kezelés hiányában rokkantsággal fenyeget. Az ízület bármely életkorban megsérülhet, de az idősebbek nagyobb valószínűséggel szenvednek.
 • Zavart anyagcsere. Ez jellemző azokra az emberekre, akiknek kórtörténetében anyagcserezavarok és károsodott anyagcserével összefüggő betegségek szerepelnek.
 • A hormonális állapot megsértése. Inkább a nőkre jellemző, főleg azokra, akik régóta szednek antidepresszánsokat és glükokortikoszteroidokat.
 • Örökletes rendellenességek a mozgásszervi rendszer fejlődésében, valamint veleszületett rendellenességek. Sajnos jelenleg meglehetősen sok gyermek születik a mozgásszervi és az idegrendszer veleszületett patológiáival. Ami a csípőízület fejlődésének anomáliáit illeti, ide tartozhat a diszplázia, amelyben az ízület több szerkezete nem fejlődik ki.
 • Szisztémás ízületi gyulladás. Több ízület károsodása a csípőízület károsodásához is vezethet. Ebben az esetben az egyik fő kockázati tényező a gyulladásos folyamat jelenléte.
 • Reumás állapotok és krónikus ízületi gyulladás. Mindez a csípőízületi fájdalom megjelenéséhez is vezethet. Az ilyen betegségek, amelyek fájdalmat okoznak a vizsgált ízületben, a következők: reuma; rheumatoid arthritis; spondyloarthropathia; juvenilis rheumatoid arthritis.
 • Az osteochondrosis veresége. A gerincoszlop osteochondrosisa meglehetősen gyakori és súlyos betegség, amely a gerinc mellett testünk más struktúráit, különösen a csípőízületet is „megbéníthatja".
 • Az ízület izmai és szalagjai. Ezeknek a struktúráknak a károsodása a csípőízület degeneratív és disztrófiás folyamatainak eredménye is lehet.
 • Mind az ízület, mind a combcsont fertőző elváltozásai. Az ilyen elváltozások nagyon súlyosak, mivel súlyos következményekkel járnak, és néha nehezen kezelhetők. Előfordulhat osteomyelitis, amely egyszerűen "megeszi" vagy "feloldja" a csontszövetet. Tuberkulózisos elváltozások is előfordulhatnak, és gyakrabban fordul elő ilyen lokalizáció a pubertás előtti időszakban. Tályog a medence területén, amely gyakrabban kezeletlen vagy rosszul kezelt fertőző folyamat eredménye, például vakbélgyulladás, gyulladásos folyamatok, különösen a nők nemi szervei esetében (petefészekbetegség), tályog kialakulása az ischiorectalis mélyülés területén, ami járászavarhoz vezet (sántaság megjelenése). A legtöbb esetben a fájdalom és a sántaság a közeli idegek (ülőideg vagy obturátor) összenyomásának vagy károsodásának a következménye.
 • Rosszindulatú daganatok. A rosszindulatú daganatok meglehetősen ritkán érintik a csípőízületet és az azt körülvevő csontokat, mivel a betegség oka gyakrabban más rosszindulatú területekről származó áttétek, például emlő- vagy tüdőrák.
 • Az aorta és a csípőartériák lumenének beszűkülése (szűkületük és elzáródásuk). Ugyanakkor az ízület egyre kevesebb tápanyagot kap a normál működéshez, ami annak elfajulásához vezet.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) kockázati csoportja

A fő kockázati csoport a következő emberek és káros tényezők kategóriáit foglalhatja magában:

 • Idősebb emberek. Ez a betegség az idősekre, az idősekre jellemző, mert degenerációs folyamatok következnek be, amelyek pontosan ebben a korszakban fordulnak elő.
 • Női. A statisztikák szerint a nők hajlamosabbak a csípőízületi problémákra.
 • Túlsúlyos vagy elhízott emberek.
 • Egy vagy mindkét csípőízület korábbi traumája.
 • Örökletes hajlam az ilyen betegségekre és veleszületett rendellenességek a csípőízület fejlődésében.
 • A múltban fertőző elváltozások, például tályogok, a csípőcsont fejének aszeptikus nekrózisa, osteomyelitis és így tovább.
 • Nehéz fizikai munka.
 • Nyári lakosok, akiknél rendkívül magas a coxarthrosis kialakulásának kockázata.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) megelőzése

A coxarthrosis megelőzésének főbb intézkedései a következők:

 • Adagolt fizikai aktivitás. Fontos a torna és az ízület gyúrása, hogy megelőzzük benne a kóros folyamatok kialakulását, lassabb öregedését. Ez nemcsak a csípőízület állapotát javítja, hanem az egész testet is.
 • Ha anyagcserezavarok vannak, azokat korrigálni kell. Ehhez szakemberhez kell fordulnia.
 • Vigyázz a súlyodra. Ne felejtse el, hogy a csípőízület már nagy terhelést visel, szinte az egész testet, ezért nem szabad beleavatkoznia funkcióinak végrehajtásába. Ráadásul a nagy súly akkora nyomást gyakorol az ízületekre, hogy azok fokozatosan összeesnek. A túlsúlyos emberek szintén hajlamosak anyagcserezavarokra.
 • Kerülje a test éles fordulatait, különösen, ha nem melegedett fel és nincs felkészülve, ez megakadályozza, hogy megsérüljön a combcsont feje és nyaka.
 • Jobb természetesen azt a sportot választani, amelyben a legkevésbé veszélyes ízületi sérülések vannak, mint például az úszás vagy a jóga, különösen, ha örökletes hajlamok vagy fejlődési rendellenességek vannak.
 • Az ízületi betegségekre való hajlam megköveteli a gondos kezelést, valamint az orvoshoz való rendszeres látogatást, hogy ne hagyja ki a betegség vagy más kóros folyamat esetleges kialakulását az ízületben.
 • Ha egy gyermeknél csípőízületi diszpláziát diagnosztizálnak, azonnal kezelni kell! Jobb, ha a gyermeket korán hagyjuk néhány hétig mozgásképtelenné tenni, mint egész életében szenvedni.
 • A fertőző betegségek időben történő kezelése, különösen azok, amelyek a csípőízületre való átterjedéssel fenyegetnek.

A coxarthrosis (csípőízületi arthrosis) diagnózisa

A coxarthrosis diagnosztizálása során nagyon fontos megtalálni az okot, amely ezt okozta. Végül is, mint fentebb már tárgyaltuk, sok oka van, sokfélék, éscsípőízületi gyulladás kezelése, illetve gyökeresen különbözni fog. Néha ez nem olyan egyszerű, néha pedig egyáltalán nem lehetséges. A hangsúlyt a betegség megnyilvánulásainak tanulmányozására és a megfelelő kezelés kiválasztására helyezik.

Mindenekelőtt az orvos gondosan kikérdezi a pácienst, részletesen tanulmányozza a panaszokat, a betegség okait, az örökletes terhelést, a sérülések jelenlétét stb. Nagyon fontos, hogy a fent leírt panaszok meglegyenek, és mennyi ideig figyelhetők meg a betegnél.

Az interjú után az orvos személyesen vizsgálja meg az érintett területet gyulladásos elváltozások, trofikus, deformitások, a végtagok lerövidülése, aszimmetriák stb. A gyerekeknek pedig "kattintásos" tünete lehet.

Fontos szempont a további vizsgálati módszerek - számítógépes és mágneses rezonancia képalkotás, ultrahang és röntgenvizsgálat, mert ezek segítenek a végső diagnózis felállításában. A coxarthrosis differenciáldiagnózisában a csípőízület egyéb betegségeiből ez a tétel rendkívül fontos.