Miért fordul elő az ágyéki gerinc osteochondrosis?

Sokunknak ismerősek a hátfájások, amelyek sokáig megzavarják a normális életet. Bár oka lehet trauma, neurológiai betegségek vagy a gerincoszlop rendellenességei, az ágyéki gerinc osteochondrosisának gyakran a kellemetlen érzések provokátorává válik. Ez a degeneratív betegség még fiatalon is előfordulhat, kezdeti megnyilvánulásai még serdülőknél és iskoláskornál is kimutathatók, de a betegek többsége 40 év után is ember. A gerincoszlop oszteokondrózissal kapcsolatos változásai a méhnyaktól az ágyékig és a sacrococcygealig bármely részen előfordulhatnak. De a leggyakoribb forma, amely sok kellemetlen és fájdalmas érzést okoz a betegeknek, az ágyéki gerinc osteochondrosis. Milyen patológia ez, mi jellemző rá, és a hát alsó részén jelentkező fájdalom mindig erről a betegségről beszél-e.

Az ágyéki gerinc osteochondrosis: mi a patológia lényege?

Az osteochondrosis két szóból eredő kifejezés: a görög osteon, ami csontot jelent, és a chondron, amely porc. Így az ágyéki gerincoszlop osteochondrosisát (és minden másat is) a korongok porcának változásai indítják el, amelyek a csigolyák és a lengéscsillapító közötti természetes "bélés" mozgás közben. A lemez szerkezetének és funkcionalitásának változását természetes reakció kíséri a csigolyatestben. Ezzel a betegséggel degeneratív változások lépnek fel fokozatosan a korongok testében. A korong magassága csökken, emiatt fiziológiai funkciója elvész, instabilitást és változásokat okozva a csigolya ízületeiben. A betegség előrehaladtával reakció lép fel a csigolyatest véglemezén. Ez a reakció három szakaszra bontható: alultápláltság és dystrophiás változások miatti ödéma, zsíros degeneráció és az utolsó szakaszban a sclerosis.

A gerinc osteochondrosisának okai

Csigolyatárcsánk körülbelül 20 éves korunkban kezd fokozatosan deformálódni és változni. A folyadék fokozatos csökkenése a korongtesten a csigolyák közötti tér méretének csökkenéséhez vezet (chondrosis). Ez azt jelenti, hogy a korong már nem működhet lengéscsillapítóként, és a csigolyák elülső és hátsó hosszanti szalagjának feszültsége megváltozik. Ennek eredményeként sokkal nagyobb terhelés nehezedik a csigolya ízületeire, amely évről évre nő. A gerincszalagok nincsenek helyesen elhelyezve és egyenetlenül feszülnek, és a gerinc mozgatható szegmensei fokozatosan instabillá válnak. A hátsó szakasz általában két szomszédos csigolyatestből és egy köztük lévő korongból áll. A csigolyatest felső és alsó véglemezei nagyobb stressznek vannak kitéve, fokozatosan kialakulnak a sűrűsödő zónák (szklerózis) és a határoknál lévő gerincek (spondylophytes). Az ilyen változások miatt a betegség teljes klinikai képe a jövőben kialakul.

Milyen tünetei vannak az ágyéki gerinc osteochondrosisának?

hátfájás osteochondrosissal

A betegség szinte bármilyen formája gyötrő hátfájás formájában nyilvánul meg, amelyet nehéz ellenőrizni és amely a gerinc egy meghatározott szegmensét érinti (a nyaktól az alsó hátig és a keresztcsontig). Az ágyéki gerinc osteochondrosisának tünetei csak a gerincre korlátozódhatnak (az ágyéki régióban), vagy átterjedhetnek a lábakra, ha az ágyéki gerincből származnak, vagy a karokra, ha a nyaki gerincből származnak.

A tünetek pihenés, erőfeszítés vagy szokásos tevékenység során jelentkezhetnek. Lehetnek radikuláris tünetek, amelyeket kompresszió, irritáció okozhat az ideggyökér területén, vagy pszeudo-radicularis tünetek, ha az ok a facet ízületben vagy a szomszédos izmokban van. Gyakran az ágyéki gerincoszlop osteochondrosisát más területek - a mellkasi, a nyaki gerinc - elváltozásaival kombinálják, akkor a tünetek szélesebbek lesznek. Más szavakkal, a kényelmetlenség és a fájdalom nemcsak egy sérült szegmenst provokál, hanem egyszerre több osteochondrosis területet is. A betegség hullámzó lefolyású, súlyosbodási időszakokkal (a tünetek komolyan megzavarhatják a normális életet) és átmeneti remisszióval, amikor a megnyilvánulások csökkennek vagy szinte eltűnnek. De bármilyen tényező, fizikai vagy mentális, hirtelen visszaeséshez vezethet.

Hogyan diagnosztizálják a gerinc osteochondrosisát?

A diagnózis a beteg kórtörténetének és panaszainak tanulmányozásán, fizikális vizsgálaton, a tipikus tünetek azonosításán és a neurológiai vizsgálaton alapul. Ma az orvosok egyre inkább hajlamosak az instrumentális diagnosztika elvégzésére, mivel más patológiákat gyakran rejtegetnek az osteochondrosis leple alatt.

Például a tartós hátfájásban szenvedő betegeknél, és a fájdalom enyhítésére tervezett műtétet a csontok egészsége fontos tényező. Ha a beteg műtét előtt alacsony csontsűrűségűnek bizonyul, ez befolyásolhatja az osteochondrosis kezelési tervét az eljárás előtt, alatt és után. A New York-i Hospital for Special Surgery (HSS) tanulmánya kimutatta, hogy a műtét előtti ágyéki gerinc számítógépes tomográfiája azt mutatta, hogy a betegek jelentős részének alacsony csontsűrűsége volt, amelyet korábban nem diagnosztizáltak.

A csaknem 300 vizsgált beteg csaknem felénél csontritkulást, vagy annak elődjét, az oszteopéniát diagnosztizálták. Különösen fontos ezt figyelembe venni 50 év felett. Az alacsony csont ásványi sűrűség előfordulása ebben a csoportban 44% volt, és 10, 3% -nál diagnosztizáltak osteoporosist. Az alacsony csontsűrűség a csigolyatörések ismert kockázati tényezője, és ez az állapot súlyosbító tényező lehet az osteochondrosis kezelésében.

A gerinc osteochondrosisának kezelése

masszázs ágyéki osteochondrosis esetén

A kezelési lehetőségek a tünetek súlyosságától függenek. A fizikoterápia a fájdalomcsillapítás fő módja a korai szakaszban. Ultrahangot, elektroterápiát, hőkezelést alkalmaznak. A kezelést megfelelő fájdalomkezelés egészíti ki, mint például NSAID-ok, izomlazítók és szteroidok. Injekciós gyakorlatok alkalmazhatók - blokádok, triggerpont-injekciók. Megjelennek a manuális terápia, az osteopathia, a testedzés.

A műtéti kezelés mindig a legvégső megoldás. Vannak olyan helyzetek, amikor műtétre van szükség. Erre példa lehet a hólyag vagy a végbél bénulása, amelyet a gerinccsatorna szűkülete vagy a megrepedt korong, egy nagy sérvkorong. A műtét lehetőségeit az orvossal együtt választják ki. De a műtéti kezelés után a probléma nem szűnik meg teljesen, hosszú távú rehabilitációra és egész életen át tartó támogató kezelésre van szükség. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az osteochondrosis nem tűnik el sehol, más osztályokban előrehaladhat.