A mellkasi gerinc osteochondrosisa: tünetek és kezelés

a mellkasi osteochondrosis tünetei

A mellkasi gerinc osteochondrosisa- Ez egy degeneratív-dystrophiás folyamat a mellkasi gerincben, melynek következtében a gerinc csont- és porcszövetében kóros elváltozások lépnek fel, a csigolyaközi porckorongok, a gerinc ízületei és szalagjai elpusztulnak.

Az osteochondrosis megnyilvánulása a mellkasi gerincben általában nem olyan akut, mint a nyaki vagy ágyéki osteochondrosisban. A helyzet az, hogy a mellkasi gerinc kevésbé mozgékony, és a csigolyák, a bordák és a szegycsont ízületei meglehetősen erős szerkezetet alkotnak, amely kevésbé érzékeny a külső hatások miatti sérülésekre. Ezért ennek a betegségnek a klinikai megnyilvánulásai sokkal kevésbé valószínű, hogy a pácienst orvoshoz vezetik, és ennek eredményeként úgy tűnik, hogy ez a fajta osteochondrosis kevésbé gyakori. De nem az. Szinte mindenkinek, aki munkája jellegéből adódóan évekig folyamatosan íróasztal mellett ül, vagy autót vezet, annak gerincében vannak elváltozások. És kockázati tényezők (rossz testtartás, gerincferdülés, sérülések, gyenge hátizmok) jelenlétében a mellkasi osteochondrosis gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának okai

A fájdalom szindrómák okai a mellkasi régió osteochondrosisában, valamint más típusú osteochondrosisban a csigolyaközi lemezek kóros elváltozásai (a porckorong elvékonyodása a nucleus pulposus degenerációja miatt, kiemelkedés; csigolyaközi sérv) és az ízületek ízületei. gerinc (porcos felületek pusztulása, osteophyták kialakulása).

Ezen elváltozások következtében a gerincvelői idegek radikuláris struktúráinak összenyomódása (radiculopathia), a gerincvelő kompressziója (thoracalis kompressziós mielopátia), a gerincvelő károsodása a beszorítás miatti vérellátási zavar miatt, az ellátó artériák szűkülése és vénák (kompressziós-vascularis myeloischaemia) léphetnek fel.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának tünetei

A mellkasi gerinc osteochondrosisának fő tünetei a következők:

 • fájdalom a mellkasban, amelyet súlyosbít az egy pozícióban való hosszan tartó tartózkodás és a fizikai erőfeszítés során;
 • tompa fájdalom az interscapularis térben;
 • fájdalom a jobb vagy a bal kar felemelésekor;
 • fájdalom a test ferde mozgásaival, a test felső részének forgó mozgásaival;
 • fokozott fájdalom mély belégzéssel és kilégzéssel;
 • fájdalom a bordaközi terekben, amelyek járás közben jelentkeznek;
 • a mellkas vagy a hát összeszorításának érzése (mintha karikával);

A mellkasi osteochondrosis jelei is lehetnek:

 • a kúszás érzése az egész testben, a bőr bizonyos területeinek zsibbadása;
 • az alsó végtagok viszketése, égése és hidegsége;
 • a körmök fokozott törékenysége és a bőr hámlása (érrendszeri rendellenességek jele);
 • ok nélküli emésztőrendszeri rendellenességek: székrekedés, hasmenés, puffadás, hányinger.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának tünetei gyakran nagyon hasonlóak más betegségek tüneteihez - különösen angina pectoris, szívinfarktus, gyomorbetegségek, tüdőgyulladás. Ezért nagyon fontos a differenciáldiagnosztika elvégzése további műszeres és laboratóriumi vizsgálati módszerekkel.

Dorsago és dorsalgia, mint a mellkasi gerinc osteochondrosisának megnyilvánulása

A mellkasi régió osteochondrosisának tünetei a változások mértékétől és a gerincben való lokalizációjuktól függenek. A mellkasi osteochondrosisra két csigolya-szindróma jellemző - dorsago és dorsalgia.

Dorsagohirtelen fellépő éles fájdalom a mellkasi gerincben. Általában olyan embereknél figyelhető meg, akiknek a munkája hosszan tartó egy pozícióban ülve, kényelmetlen helyzetben, monoton monoton munkát végez. A dorsago roham ("mellkasi lumbágó") a lapockák közötti "tőr" fájdalom akut rohama. Roham során az izmok annyira megfeszülnek, hogy még lélegezni is nehéz lehet. Ebben az esetben a mellkasi gerinc fájdalma bordaközi neuralgiaként terjedhet (a bordák mentén) a szegycsont felé, néha a lapocka felé. Ezek a tünetek hasonlóak a szívinfarktus tüneteihez. De ellentétben a dorsago-i szívinfarktussal, a páciens elektrokardiogramja a korhatáron belül van, és a nitroglicerin vagy más hasonló gyógyszerek szedése nem vezet az állapot javulásához. Ezenkívül a fájdalom felerősödik a felsőtest forgó mozgásaival, és a mellkasi gerinc tapintása (tapintása) az osteochondrosisban szenvedő betegeknél fájdalmat okozhat a gerincvelői ideg (ideggyök) kilépési helyén.

Dorsalgiafokozatosan, észrevétlenül kezdődik és két-három hétig tart. Jellemzőek az érintett gerincoszlop nem élesen kifejezett fájdalmai és különféle kellemetlenségek. A fájdalmat súlyosbítja a mély légzés és az előre vagy oldalra hajlás. Meghatározzák az izomfeszültséget és a mozgáskorlátozottságot a nyaki mellkasi (felső dorsalgia) vagy az ágyéki-mellkasi régiókban (alsó dorsalgia). Az izomgörcs is nagyon kifejezett, így a betegek levegőhiányérzetet is éreznek. A kellemetlen érzéseket súlyosbítja a törzs oldalra és előre billentése, ami korlátozza a gerinc szomszédos szakaszainak mozgását. A fájdalom általában éjszaka fokozódik, ébredés után a fájdalom egy rövid sétával magától elmúlik. A fájdalmat súlyosbítja a mély légzés, a test hosszan tartó kényszerhelyzete.

Felosztása: felső dorsalgia, fájdalom kíséri a nyaki mellkasi régióban és alsó dorsalgia, amelyben fájdalmak vannak a mellkasi régióban. A dorsalgia legfeljebb 3 hétig tarthat.

Ezt a fajta dorsalgiát meg kell különböztetni a tüdőgyulladástól, amely szintén hasonló tünetekkel jár, de kiegészülnek tüdőtünetekkel: köhögés, légszomj, láz.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának tüneteinek egyéb jellemzői

A mellkasi régió osteochondrosisával gyakran gasztrológiai szindrómát figyelnek meg, amelyet gyakran a gyomor-bél traktus betegségeként határoznak meg. A gyakran gasztroenterológushoz forduló betegek fő panasza az epigasztrikus régió fájdalma, amely általában a fizikai munka után délután fokozódik, és egy jó éjszakai pihenés után csökken (vagy teljesen eltűnik). Megjelenése és felerősödése gyakorlatilag nem függ össze a szezonalitástól (mint ismeretes, a valódi gyomorhurutban, gyomorfekélyben szenvedő betegeknél ritka őszi és tavaszi múlik el komoly exacerbációk nélkül), az élelmiszer minőségével és az étrenddel. A szindróma megnyilvánulásának ezek a jellemzői segítenek a helyes diagnózis felállításában.

Osteochondrosis esetén a 7-11. csigolyák szintjén lévő csigolyaközi porckorongok szenvednek, a fájdalom - akár erős, paroxizmális, akár tompa, fájó - átterjed a jobb hypochondriumba. Egy roham során a betegek gyakran különféle diagnózisokkal érkeznek a kórházba: akut calculous epehólyag-gyulladás, veseprolapsus, hasnyálmirigy-gyulladás, vastagbélgyulladás, urolithiasis. És csak egy részletes orvosi vizsgálat eredményeként lehetséges a helyes diagnózis felállítása -a mellkasi gerinc osteochondrosisa.

Az osteochondrosis okozta érrendszeri rendellenességekre akkor lehet gyanakodni, ha a bőr minden látható ok nélkül leválik, a körmök nagyon törékennyé válnak, és a lábak gyakran fázik.

A mellkasi gerinc osteochondrosisát gyakran az interkostális neuralgia bonyolítja. A bordák mentén jelentkező fájdalom a szegycsontig terjed. Bármilyen mozgás növeli a kényelmetlenséget, beleértve a köhögést, tüsszögést, még a belégzést is. Alkalmanként az elülső hasfalban is érezhető fájdalom. A mellkasi osteochondrosis által okozott bordaközi neuralgia támadása több órától több hétig is eltarthat. Kezelés nélkül elmúlhat, de később hosszú távú visszaesések jelentkeznek. Az interkostális neuralgia ilyen rohamának provokáló tényezői a súlyemelés, a hosszan tartó kényelmetlen testtartás, a hipotermia, a megfázás és a stressz.

Mi a mellkasi osteochondrosis? Mik a tünetei és hogyan kell kezelni?

Az okokról és tünetekrőla mellkasi régió osteochondrosisaa gerincről és az új kezelési módszerekről profi orvos és professzor mesél.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának kezelése

Az osteochondrosis orvosi kezelése

A mellkasi gerinc osteochondrosisával a szokásos tüneti kezelést végezzük a fájdalom enyhítésére: NSAID-ok, fájdalomcsillapítók, valamint érzéstelenítő kenőcsök és gélek. Szükség esetén izomrelaxánsokat, antidepresszánsokat írnak fel.

Az osteochondrosis bármely szakaszában a kezelés magában foglalja a kondroprotektorok (a porcszövet helyreállítására szolgáló gyógyszerek), vitaminok és ásványi anyagok (a szalagok erősségének növelése és a csontszövet szerkezetének helyreállítása) kijelölését.

A gyógyszeres kezelést más kezelésekkel kell kombinálni:

 • torna a mellkasi osteochondrosishoz (naponta többször);
 • fizikoterápia;
 • masszázs;
 • gyakorlati terápia;
 • akupresszúra (tapintható hatás az akupunktúrás pontokra, amely izgalmas és nyugtató hatással van a testre)
 • akupunktúra (vagy akupunktúra) - speciális tűk bevezetése terápiás célokra a biológiailag aktív pontokba.

Az akupresszúra és az akupunktúra a fájdalom csökkenéséhez vezet, normalizálja a vérnyomást, serkenti az immunrendszert.

A mellkasi régió osteochondrosisának gyakorlati terápiája a hátizmok, a vállöv izomzatának és a légzőizmoknak erősítésére, a gerinc fiziológiás íveinek helyreállítására és a helyes testtartás kialakítására irányul.

A masszázs segít enyhíteni az izom hipertóniát, fájdalmat, javítja a paravertebrális szövetek vérellátását és a porcok táplálkozását. A mellkasi osteochondrosis tornaterápiájával kombinált masszázs maximális pozitív hatást fejt ki.

Nagyon jó eredmények a mellkasi gerinc osteochondrosisának kezelésében terápiás tapaszt mutattak.

A mellkasi gerinc osteochondrosisának kezelése tapasszal

osteochondrosis kezelése gipsszel

A gerinc osteochondrosisának kezelésére felírt gyógyszerek, például NSAID-ok, izomrelaxánsok stb. , hosszan tartó használat esetén károsíthatják a szervezetet. És a gyomor-bél traktus bizonyos betegségeinek jelenlétében sok ilyen gyógyszer általában ellenjavallt.

A gyógyszerek mellékhatásainak minimalizálása és az osteochondrosis kezelésének hatékonyságának növelése érdekében egy új generációs gyógyszer - egy terápiás fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentő tapasz - segít.

Az orvosi tapasz nagy hatékonyságot mutatott a gerinc különböző betegségeinek kezelésében, beleértve a mellkasi régió osteochondrosisának kezelését is. Lehetővé teszi a fájdalom és a gyulladás enyhítését, javítja a vérkeringést az érintett területen, valamint csökkenti a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők adagját.

A gerinc mellkasi osteochondrosisának kezelésében az akut tünetek enyhítésére 3-5 napig orvosi tapaszt használnak. A kezelés időtartama - 9 nap. Az orvosi tapasz használata általában reggel 12 órán keresztül javasolt, de lehetőség van éjszakai felhelyezésre is.

A nagy hatékonyság, az egyedi összetétel, a hosszú távú (akár 12 óra! ) terápiás hatás, az egyszerű használat és a megfizethető ár teszi ezt a tapaszt a legjobb választás a mellkasi gerinc osteochondrosisának kezelésében.